Villa Solaris

Årscirkeln

Traditioner och att lära känna andra familjer är en del av verksamheten

Dagiset jobbar med att bygga upp olika temahelheter. Vissa teman återkommer årligen (bl.a. skördetemat) medan andra inspireras av aktuella händelser eller av barnens intressen och fantasi.

De årligen återkommande inslagen innebär traditioner som barnen ser fram emot, och många aktiviteter samlar ihop familjer och skapar en känsla av samhörighet. Det är av stort värde att lära känna familjer till sina barns blivande skolkompisar!

Barnens utveckling är grunden i verksamheten

Vi fäster stor uppmärksamhet i verksamheten att stöda barnets språkutveckling och sociala samspel. Dagiset vill också uppmuntra barnen att röra på sig. Vi har gympastunder på daghemmet där vi sysslar med boll-, hopp- och balansövningar. Om vintern tillåter får barnen också öva sig i skidning och skridskoåkning.

Höst

På hösten börjar vi med en mjuk start då nya barn kommer med i gruppen. Den mjuka starten är också viktig för de ”gamla” barnen. Vi ger oss tid att bekanta oss med varandra. Därefter följer skördetiden som avslutas med den traditionella skördefesten. Vi inleder Mulle- och Knytte-verksamheten och jobbar kring höstteman. Fria teman, olika från år till år, uppkommer innan vintern gör sin infart. Under hösten träffas föräldrarna vid ett föräldramöte och också föräldradagen firas.

Vinter

Vintern inleds med den traditionella pepparkaksbakningen. Efter advent har vi traditionellt självständighetsbal och firar både lucia och julfest. Vinteraktiviteter som pulkaåkning, skridskoåkning och skidning är roligt!

Vår

På våren firar vi påsk och en av barnens stora favorit: Aviga dagen i april. Under våren vaknar naturen upp, Mulle och Knytte sätter igång igen. Föräldradagens firande och vårfesten är viktiga traditionella händelser på Villa Solaris. Hela daghemmet åker även till Sagu på vårutfärd.

Sommar

Under sommarmånaderna njuter vi av att vara ute. Vi far på korta utfärder, bl.a. till Katrinedal, åstranden och torget. Vi påbörjar den stora sommarstädningen, delvis tillsammans med barnen. Under juli är daghemmet stängt och öppnar dörrarna igen i börjar av augusti.

Under året

Under året firar vi barnens födelsedagar med små kalas. Barnet blir uppvaktat med sång och en liten present. Barnet får, om det så önskar, ha med sig något smått att bjuda på. Ibland går vi på teater, muséer, konserter och bibliotek, eller har besök på daghemmet. Varje vår far hela daghemmet med hyrd buss på en dagsutfärd till Sagu. Fester ordnas längs med året, både tillsammans med föräldrarna och ibland bara för barnen (se Årscirkeln). Mulle-, Knytte- och Knoppverksamheten tar oss ut i naturen både på hösten och på våren.